dziedzine funkcji f(x)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

dziedzine funkcji f(x)

Post autor: pi0tras »

Witam ! Mam problem z określeniem dziedziny pewnej funkcji, dla mnie to ona powinna należeć do liczb rzeczywistych, a odpowiedź wygląda tak:
\(\displaystyle{ x\in R: x \neq \frac{1}{2} k \pi, \gdzie\ k \ \in \mathbb{N}}\)

zaś sama funkcja (po przekształceniu) określona jest wzorem:

\(\displaystyle{ {\frac{\tg^{2}x}{\tg^{2}x} \cdot } \frac{2}{1+ \sin^{2}x}}\)


Nie wiem gdzie jest błąd. Może coś z tymi funkcjami tangensa ?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie zmieniaj rozmiaru czcionki.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

dziedzine funkcji f(x)

Post autor: Jan Kraszewski »

pi0tras pisze:Może coś z tymi funkcjami tangensa ??
Dokładnie tak - w mianowniku nie możesz mieć zera.

JK
ODPOWIEDZ