witam natrafiłem na zadanie na ktorym mam problem
narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2\cos x \cdot \left| \sin x \right| , x \in \left\langle0;2\pi\right\rangle}\)
w wolphramie to narysowalem i tak to wyglada
|
(nie wiem czy mogę wstawiac linki.. )
Oczywiście możesz, poza linkami do serwisów konkurencyjnych itp.
1) dlaczego tam podziałka na osi \(\displaystyle{ X}\) jest na \(\displaystyle{ 1, \ 2, \ 3}\) a nie na \(\displaystyle{ \pi , \frac{\pi}{2}}\) itp??
2) zbior wartosci dla \(\displaystyle{ 2 \cos x}\) jest od \(\displaystyle{ \left\langle2;-2 \right\rangle}\), wiec czemu tutaj jest od \(\displaystyle{ \left\langle1;-1 \right\rangle}\) ?
bardzo prosze o odpowiedzi na te pytani z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
odpowiedzi najlepiej z jednozdaniowym objasnieniem bo naprawde nie mogę tego rozgryźć.
pozrawiam dawid
Wykres funkcji - iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 6 razy
Wykres funkcji - iloczyn
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2013, o 23:56 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Staraj się lepiej dobierać naz
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 24 razy
Wykres funkcji - iloczyn
Przecież \(\displaystyle{ \pi}\) to też liczba, więc co za różnica czy zaznaczy się na osi \(\displaystyle{ \pi}\) czy \(\displaystyle{ 1}\) tak samo jak nie ma znaczenia czy się zaznaczy na osi \(\displaystyle{ 1}\) czy \(\displaystyle{ 5}\) przy rysowaniu wykresu.
Funkcja \(\displaystyle{ 2\cos{x}}\) faktycznie ma wartości\(\displaystyle{ \left\langle -2,2 \right\rangle}\) ale Ty rozpatrujesz funkcję \(\displaystyle{ 2\cos{x}|\sin{x}|}\) !
Najlepiej rozbij to sobie na przypadki:
1. \(\displaystyle{ x \in ( 0,\pi\rangle}\), wtedy masz \(\displaystyle{ 2\cos{x}\sin{x}=\sin{2x}}\) i jej wartości są z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
2. \(\displaystyle{ x \in ( \pi,2\pi\rangle}\), wtedy masz \(\displaystyle{ -2\sin{2x}}\)
Funkcja \(\displaystyle{ 2\cos{x}}\) faktycznie ma wartości\(\displaystyle{ \left\langle -2,2 \right\rangle}\) ale Ty rozpatrujesz funkcję \(\displaystyle{ 2\cos{x}|\sin{x}|}\) !
Najlepiej rozbij to sobie na przypadki:
1. \(\displaystyle{ x \in ( 0,\pi\rangle}\), wtedy masz \(\displaystyle{ 2\cos{x}\sin{x}=\sin{2x}}\) i jej wartości są z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
2. \(\displaystyle{ x \in ( \pi,2\pi\rangle}\), wtedy masz \(\displaystyle{ -2\sin{2x}}\)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Użytkownik
- Posty: 1591
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Wykres funkcji - iloczyn
zauważ, że \(\displaystyle{ |\sin x|}\) zmienia wartości od 0 do 1 i z powrotem do 0 i do 1 prawda?
jak pomnożysz \(\displaystyle{ 2\cos x \cdot 1}\) wyjdzie ci \(\displaystyle{ 2\cos x}\) a jak \(\displaystyle{ 2\cos x \cdot 0 = 0}\)
stąd wniosek, że to będzie ta cosinusoida \(\displaystyle{ 2\cos x}\) ale ze zmienną amplitudą, dla \(\displaystyle{ x=0}\) będzie 0, potem im bliżej \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) tym bardziej będzie się wychylać, przy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) będzie miała swoją pełną wartość (chociaż tu akurat 0) i dalej idąc do \(\displaystyle{ \pi}\) znów coraz mniejsza aż do 0 i tak dalej
% ... %7Bx%7D%7C
jak pomnożysz \(\displaystyle{ 2\cos x \cdot 1}\) wyjdzie ci \(\displaystyle{ 2\cos x}\) a jak \(\displaystyle{ 2\cos x \cdot 0 = 0}\)
stąd wniosek, że to będzie ta cosinusoida \(\displaystyle{ 2\cos x}\) ale ze zmienną amplitudą, dla \(\displaystyle{ x=0}\) będzie 0, potem im bliżej \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) tym bardziej będzie się wychylać, przy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) będzie miała swoją pełną wartość (chociaż tu akurat 0) i dalej idąc do \(\displaystyle{ \pi}\) znów coraz mniejsza aż do 0 i tak dalej
% ... %7Bx%7D%7C
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wykres funkcji - iloczyn
Zauważ, że
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2\cos x \cdot \left| \sin x \right|= \begin{cases} \sin 2x \\ -\sin 2x \end{cases}}\) w zależności od znaku funkji \(\displaystyle{ \sin x}\)
i rysujesz odpowiedni wykres, pamiętając, że \(\displaystyle{ x \in \left\langle0;2\pi\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2\cos x \cdot \left| \sin x \right|= \begin{cases} \sin 2x \\ -\sin 2x \end{cases}}\) w zależności od znaku funkji \(\displaystyle{ \sin x}\)
i rysujesz odpowiedni wykres, pamiętając, że \(\displaystyle{ x \in \left\langle0;2\pi\right\rangle}\)