Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x, y}\), dla których prawdziwe jest równanie: \(\displaystyle{ \cos ^{2}\left( xy\right)+2x\left[ 1+\cos \left( xy\right) \right]+2x ^{2}=-1}\)
Wyznacz pary liczb rzeczywistych spełniających równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Wyznacz pary liczb rzeczywistych spełniających równanie
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 16:47 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Wyznacz pary liczb rzeczywistych spełniających równanie
Zwinęłam do
\(\displaystyle{ \left( \cos \left( xy\right)+x \right) ^{2} + \left( x+1\right) ^{2}=0}\)
Więc teraz \(\displaystyle{ \left(\cos \left( xy\right)+x\right) =0 \wedge \left( x+1\right)=0}\) ?
\(\displaystyle{ \left( \cos \left( xy\right)+x \right) ^{2} + \left( x+1\right) ^{2}=0}\)
Więc teraz \(\displaystyle{ \left(\cos \left( xy\right)+x\right) =0 \wedge \left( x+1\right)=0}\) ?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 16:48 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Wyznacz pary liczb rzeczywistych spełniających równanie
Wyszło mi \(\displaystyle{ x=-1, y=-2k \pi , k \in C}\). Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Wyznacz pary liczb rzeczywistych spełniających równanie
W zasadzie tak.
Co do kosmetyki, to kosinus jest parzysty, mogłaś się pozbyć minusa od razu po podstawieniu za \(\displaystyle{ x}\) lub przy podawaniu odpowiedzi wrzucić go do stałej \(\displaystyle{ k}\).
Co do kosmetyki, to kosinus jest parzysty, mogłaś się pozbyć minusa od razu po podstawieniu za \(\displaystyle{ x}\) lub przy podawaniu odpowiedzi wrzucić go do stałej \(\displaystyle{ k}\).