Będę wdzięczna za objaśnienie, jak wykonać te dwa zadania.
1. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{3}}\)
Zatem wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \alpha + \sqrt{3} \cos \alpha 2\cos \alpha}\)
2. Liczba \(\displaystyle{ a=\log_{\sin 120^{\circ}} \frac{3}{4}}\) jest:
a)parzysta
b)nieparzysta
c)pierwsza
d)wymierna
Wartość wyrażenia, trygonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2013, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Wartość wyrażenia, trygonometria
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 18:45 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex][/latex]
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wartość wyrażenia, trygonometria
1. Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych i wykonaj to działnie.
2. Wiesz ile to \(\displaystyle{ \sin 120^{\circ}}\) i jak działa logarytm?
Pozdrawiam!
2. Wiesz ile to \(\displaystyle{ \sin 120^{\circ}}\) i jak działa logarytm?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Wartość wyrażenia, trygonometria
2. \(\displaystyle{ \sin 120=\sin\left( 180-60\right) =\sin 60= \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Czyli \(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\) więc mamy Odp d.
Czyli \(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\) więc mamy Odp d.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2013, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Wartość wyrażenia, trygonometria
Kiedy ja nie wiem jak wyliczyć pozostałe wartości funkcji(oprócz ctg, oczywiście...)wujomaro pisze:1. Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych i wykonaj to działnie.
2. Wiesz ile to \(\displaystyle{ \sin 120^{\circ}}\) i jak działa logarytm?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 6 razy
Wartość wyrażenia, trygonometria
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
również przydane równianie to jedynka trygonometryczna
również przydane równianie to jedynka trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 19:25 przez dawid-cichacki, łącznie zmieniany 2 razy.