Witam. Mam problem z pewnym zadaniem na dziedzinę funkcji.
\(\displaystyle{ f(x,y)=\arcsin \sqrt{2 x^{2}-y }}\)
Proszę o szybkie rozwiązanie. Wykres naszkicuje sam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 wrz 2013, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
Wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2013, o 19:44 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji
To co pod pierwiastkiem \(\displaystyle{ \ge 0}\) oraz \(\displaystyle{ \le 1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 wrz 2013, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
Wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji
Kurcze troche mało wyczerpująca odpowiedź Bardzo zależy mi na tym aby wiedzieć jak dojść do konkretnego wyniku. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 wrz 2013, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
Wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji
Wynik wyszedł mi ostatecznie taki:
\(\displaystyle{ Df; (x,y) \in R ^{2} : \begin{cases} y \le 2x ^{2} \\ y \ge 2x ^{2} -1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Df; (x,y) \in R ^{2} : \begin{cases} y \le 2x ^{2} \\ y \ge 2x ^{2} -1 \end{cases}}\)