Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc że:
a) cosx = - \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i x należy (180stopni, 270)
b) tgx = 2 i x należy (0,90)
c) ctgx= \(\displaystyle{ \frac{11}{60}}\) i x należy (180,270)
proszę o rozwiązanie i z góry dziękuuję ;*
wiem, ze w latexie powinnam wszystko napisać ale spieszę sie wiec słownie napisałam .
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
Potrzebne Ci:
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}}\)
oraz
1. ćwiartka- wszystkie +
2. ćwiartka- tylko sinus+
3. ćwiartka- tylko tg i ctg +
4. ćwiartka- tylko cos+
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}}\)
oraz
1. ćwiartka- wszystkie +
2. ćwiartka- tylko sinus+
3. ćwiartka- tylko tg i ctg +
4. ćwiartka- tylko cos+