Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Dziedzina funkcji

Post autor: Azazel412 »

Jaka jest dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f \left( x,y \right) =\arcsin \frac{y-1}{x ^{2} }}\)

Wiem, że \(\displaystyle{ -1 \le \frac{y-1}{x ^{2} } \le 1}\)
oraz \(\displaystyle{ x \neq 0}\)

Co dalej z tym robić?
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2013, o 20:37 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: »

Możesz pomnożyć nierówności stronami przez dodatnią liczbę \(\displaystyle{ x^2}\).

Q.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Dziedzina funkcji

Post autor: Azazel412 »

Mnożę przez \(\displaystyle{ x^{2}}\) otrzymuje
\(\displaystyle{ y \le x^{2} +1 \wedge y \ge - x^{2} +1}\)
I jak mam teraz zapisać dziedzinę?
Jeżeli jest to funkcja dwóch zmiennych to dziedzina mają być x i y należące do jakiś przedziałów?
dulcemaria94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 38 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: dulcemaria94 »

Tak. Według mnie mamy już wszystko. Te nierówności możesz zapisać za pomocą przedziału.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: »

dulcemaria94 pisze:Te nierówności możesz zapisać za pomocą przedziału.
No raczej nie bardzo.

Dziedzinę funkcji dwóch zmiennych zwyczajowo przedstawia się graficznie - jest to pewien podzbiór płaszczyzny kartezjańskiej.

Q.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Dziedzina funkcji

Post autor: Azazel412 »

Czyli rozwiązaniem będzie cała płaszczyzna oprócz obszarów ograniczonych parabolami?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: »

Nie.

Przecież szukając dziedziny masz odpowiedzieć na pytanie dla jakich par liczb \(\displaystyle{ (x,y)}\) podane wyrażenie ma sens liczbowy. Czyli do dziedziny należą te pary (czyli punkty na płaszczyźnie) dla których ten sens jest. Czyli te, które spełniają podwójną nierówność (i dodatkowo \(\displaystyle{ x}\) nie może być zerem).

Q.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Gouranga »

Qń pisze:Nie.

Przecież szukając dziedziny masz odpowiedzieć na pytanie dla jakich par liczb \(\displaystyle{ (x,y)}\) podane wyrażenie ma sens liczbowy. Czyli do dziedziny należą te pary (czyli punkty na płaszczyźnie) dla których ten sens jest. Czyli te, które spełniają podwójną nierówność (i dodatkowo \(\displaystyle{ x}\) nie może być zerem).

Q.

Dlaczego nie? W tym przypadku obszar, który jest dziedziną jest to płaszczyzna oprócz obszaru nad jedną i pod drugą parabolą oraz oprócz punktu (0,1) (wszystkie inne punktu z x=0 są wykluczone już przez parabole)

ja w takich zadaniach zawsze robiąc rysunek pamiętam, że z kartki wybieram dziedzinę, a wykres będzie w trzecim wymiarze nad lub pod kartką, wtedy łatwo to sobie wyobrazić
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: »

Możliwe, że to autor miał na myśli pisząc o "obszarach ograniczonych parabolami".

Ale ponieważ parabole nie ograniczają żadnego obszaru, uznałem, że chodziło o obszar wyznaczony przez nierówności.

Q.
Azazel412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 lis 2010, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Dziedzina funkcji

Post autor: Azazel412 »

Czyli wykres powinie wyglądać mnie więcej tak:

Na czerwono zaznaczony jest wynik
ODPOWIEDZ