najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Post autor: magdabp »

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f określonej wzorem \(\displaystyle{ f(x)=sin2x+cos(\frac{\pi}{6}-2x)}\).
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zamien kosinusa na sinus i skorzystaj ze wzoru na sume sinusow.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Post autor: magdabp »

ale jak mam to zamienić??:/
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Post autor: mat1989 »

sixx=cos(x-90)
chyba o taki sposób chodziło.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

najmniejsza i największa wartośc funkcji trygon...

Post autor: soku11 »

Konkretnie to:
\(\displaystyle{ sin2x=cos(\frac{\pi}{2}-2x)}\)
Chociaz cos jest parzysty ale pasuje POZDRO
ODPOWIEDZ