Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dvxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 sie 2013, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: dvxs »

Dla jakich wartości kąta \(\displaystyle{ \alpha \in \left[ 0,360 ^{\circ}\right]}\) spełnione jest równanie

\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{1}{2}}\)

Podaj odpowiedź w stopniach, np. \(\displaystyle{ 30}\), \(\displaystyle{ 315}\)

Rozumiem, że trzeba narysować kreskę \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}}\) oraz funkcję sinusa a potem napisać gdzie się spotykają ale trochę tego nie rozumiem, tzn. skąd mam wiedzieć jaki to kąt?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 09:48 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: bartek118 »

Korzystając z odpowiednich symetrii i regularności sinusa musisz skorzystać, aby to odczytać.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: Dilectus »

Rozumiem, że trzeba narysować kreskę \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}}\) oraz funkcję sinusa a potem napisać gdzie się spotykają ale trochę tego nie rozumiem, tzn. skąd mam wiedzieć jaki to kąt?
Chłopie, wartości funkcji trygonometryczne charakterystycznych kątów to są podstawy trygonometrii. Opanuj je dla kątów 30, 45, 60, 90, 120, 135, 150 i 180 stopni. No i musisz wiedzieć, co to jest radian (i umieć przeliczać stopnie na radiany i odwrotnie).
Zacznij od trójkąta prostokątnego...
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: bartek118 »

Dilectus pisze:
Rozumiem, że trzeba narysować kreskę \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}}\) oraz funkcję sinusa a potem napisać gdzie się spotykają ale trochę tego nie rozumiem, tzn. skąd mam wiedzieć jaki to kąt?
Chłopie, wartości funkcji trygonometryczne charakterystycznych kątów to są podstawy trygonometrii. Opanuj je dla kątów 30, 45, 60, 90, 120, 135, 150 i 180 stopni. No i musisz wiedzieć, co to jest radian (i umieć przeliczać stopnie na radiany i odwrotnie).
Zacznij od trójkąta prostokątnego...
W tym wypadku wystarczy tylko znać punkty zerowania się sinusa oraz to gdzie przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - można wziąć z tablic.
dvxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 sie 2013, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: dvxs »

Jakieś tam podstawy mam, maturę już zdałem. Wiem co to radian itd. a w tablicy dla sinusa 30 stopni to tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Żaden z was nie podał odpowiedzi a tak byłoby mi to najłatwiej ogarnąć.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: bakala12 »

dvxs, słyszałeś o wzorach redukcyjnych? Znasz je?
dvxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 sie 2013, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: dvxs »

bakala12 pisze:dvxs, słyszałeś o wzorach redukcyjnych? Znasz je?
Jeszcze nie potrafię się nimi dobrze posługiwać ale to zadanie jest z podstawy.

To w tablicy faktycznie jest, sorry nie zauważyłem.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 10:52 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Usunięta zawartość o zerowej wartości intelektualnej lub będąca napisana na bardzo niskim poziomie.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: Dilectus »

Żaden z was nie podał odpowiedzi a tak byłoby mi to najłatwiej ogarnąć.
Chodzi o to, żebyś sam to wymyślił, zwłaszcza, że - jak mówisz - zdałeś maturę. A wymyślisz to wtedy, kiedy się nad tym zastanowisz (czytaj: nauczysz). Skorzystaj z podpowiedzi, które dostajesz na Forum, ale nie oczekuj gotowców. Mógłbym Ci oczywiście podać wszystkie kąty, dla których sinus równa się np. -0,5, ale byłoby to tak pozbawione sensu, jak tłumaczenie kierowcy, do czego służą światła stop. Prawo jazdy zobowiązuje. Świadectwo dojrzałości też...

Zresztą dobrze. Chcesz gotowca? Proszę, oto on:

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{7}{6}\pi}\)

lub

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{11}{6}\pi}\)
dvxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 14 sie 2013, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: dvxs »

Dilectus pisze:
Żaden z was nie podał odpowiedzi a tak byłoby mi to najłatwiej ogarnąć.
Chodzi o to, żebyś sam to wymyślił, zwłaszcza, że - jak mówisz - zdałeś maturę. A wymyślisz to wtedy, kiedy się nad tym zastanowisz (czytaj: nauczysz). Skorzystaj z podpowiedzi, które dostajesz na Forum, ale nie oczekuj gotowców. Mógłbym Ci oczywiście podać wszystkie kąty, dla których sinus równa się np. -0,5, ale byłoby to tak pozbawione sensu, jak tłumaczenie kierowcy, do czego służą światła stop. Prawo jazdy zobowiązuje. Świadectwo dojrzałości też...

Zresztą dobrze. Chcesz gotowca? Proszę, oto on:

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{7}{6}\pi}\)

lub

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{11}{6}\pi}\)
Dzięki, masz oczywiście rację. To zadanie zaczynało mnie już frustrować, nie pamiętam trygonometrii, drepczę przez nią w miejscu a muszę powtórzyć do października sporą część materiału z matematyki.

A jak jest z \(\displaystyle{ \tg}\) i \(\displaystyle{ \ctg}\)? Ich wykresy wyglądają trochę inaczej i np. \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{3}}\) to tylko \(\displaystyle{ 60}\) stopni czy jeszcze jakaś inna wartość?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 10:54 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich wartości kąta spełnione jest równanie?

Post autor: Dilectus »

nie pamiętam trygonometrii, drepczę przez nią w miejscu a muszę powtórzyć do października sporą część materiału z matematyki
Postaraj się o podręcznik Leitnera i Żakowskiego "Matematyka. Kurs przygotowawczy na wyższe uczelnie". Teraz to rzadkość - spróbuj w antykwariacie albo na Allegro...
Do tego jakiś dobry zbiór zadań ze szczegółowymi rozwiązaniami i zdążysz do października.

Możesz również, jeśli chcesz, rozejrzeć się za kursem matmy na wideo - wiesz, były np. takie kursy dla szkół średnich w telewizji. Zapewne można je kupić.

I jeszcze jedno: czytaj teksty matematyczne - to pomoże ci zrozumieć matmę. Ludzie na ogół nie czytają podręczników do matmy, więc nie znają języka matematyki. Spotkałem się z tym, gdy byłem nauczycielem matmy w szkole podstawowej i w liceum. Zwykle dawałem uczniom takie polecenie:

- Jasiu, przeczytaj głośno ten fragment podręcznika.

Jasio czytał przy całej klasie.

- A teraz opowiedz, co przeczytałeś.

I tu zaczynał się dramat - Jaś uświadamiał sobie, że nie rozumie tego, co czyta...

Uczyłem więc rozumienia tekstów matematycznych...
ODPOWIEDZ