wyznacz okres
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wyznacz okres
Jak funkcja jest okresowa, to dla pewnego \(\displaystyle{ T\neq 0}\) zachodzi \(\displaystyle{ g(x)=g(x+T)}\), czyli w tym przypadku
\(\displaystyle{ \cos (4x+T)+\sin (6x+T)+1=\cos 4x+sin 6x+1}\)
aby wyznaczyć okres wystarczy rozwiązać to równanko i wyznaczyć z niego T, a zasadniczy to najmniejsze z rozwiązań.
\(\displaystyle{ \cos (4x+T)+\sin (6x+T)+1=\cos 4x+sin 6x+1}\)
aby wyznaczyć okres wystarczy rozwiązać to równanko i wyznaczyć z niego T, a zasadniczy to najmniejsze z rozwiązań.