Pkt. przecięcia sinx i cosx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Leo_Minor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bdg
Podziękował: 10 razy

Pkt. przecięcia sinx i cosx

Post autor: Leo_Minor »

Jak obliczyć punkt przecięcia sinusoidy i cosinusoidy?

Proszę o jakąś wskazówkę.

pozdrawiam
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Pkt. przecięcia sinx i cosx

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \sin{x} = \cos{x}\\
\sin{x} = \sin{\left( x + \frac{\pi}{2} \right)} \ldots}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Pkt. przecięcia sinx i cosx

Post autor: mat1989 »

znaczy się teraz to trzeba będzie skorzystać jeszcze ze wzoru na sinus sumy.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Pkt. przecięcia sinx i cosx

Post autor: luka52 »

mat1989, po co?
\(\displaystyle{ \sin{x} = \sin{ ft( x + \frac{\pi}{2} \right) }\\
x = x + \frac{\pi}{2} + 2k \pi \ \ \ lub \ \ \ x = \pi - x - \frac{\pi}{2} + 2 k \pi x = \frac{\pi}{4} + k \pi}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Pkt. przecięcia sinx i cosx

Post autor: mat1989 »

a no taak, zapomniałem o drugim rozwiązaniu i mi coś nie pasowało.
ODPOWIEDZ