Wykaz, ze funkcja jest funkcja stala

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cardona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 mar 2007, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 34 razy

Wykaz, ze funkcja jest funkcja stala

Post autor: cardona »

Kolejne zadanko wymagajace "wykazania" czegos.. Probowalem to wykazac na podstawie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i niby spoko - wychodzi \(\displaystyle{ -sin^2\frac{\pi}{3}}\) czyli musi to byc wartosc stala funkcji wynoszaca\(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\)... oczywiscie przy zalozeniu ze czegos nie pomylilem (uczulam na to - bo ja tu sie ucze, a nie jestem ekspertem )
No.. tylko - powniewaz to jest klasyczne zadanko na dowodzenie czegos - to co ja zrobilem jest g**** warte.. poniewaz trzeba by to pewnie udowodnic dla kazdego mozliwego kata, a nie - tak jak ja - tylko dla takiego ktory mi wycina \(\displaystyle{ cosinusy}\) i wszystko niby jest fajnie ??: Wiec - prosze o pomoc.

Zad
Wykaz, ze funkcja \(\displaystyle{ f(x)=cos^2x+cos^2(\frac{\pi}{3}+x)-cosxcos(\frac{\pi}{3}+x)}\) jest funkcja stalą.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wykaz, ze funkcja jest funkcja stala

Post autor: Lorek »

ODPOWIEDZ