Ja mam takie pytanie:
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{4}+t)=\frac{\sqrt{2}}{4}}\)
mozemy przestawic jako
\(\displaystyle{ arcsin\frac{\sqrt{2}}{4}=\frac{\pi}{4}+t}\)
i cóż robimy z takim oto przypadkiem? (:
Oczywiscie chodzi o wyliczenie t.
f. odwrotna
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
f. odwrotna
Tak dokładniej powinno być
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{\sqrt{2}}{4}+2k\pi=\frac{\pi}{4}+t\:\vee\: \pi-\arcsin \frac{\sqrt{2}}{4}+2k\pi=\frac{\pi}{4}+t}\)
i z tego wyznaczasz co chcesz.
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{\sqrt{2}}{4}+2k\pi=\frac{\pi}{4}+t\:\vee\: \pi-\arcsin \frac{\sqrt{2}}{4}+2k\pi=\frac{\pi}{4}+t}\)
i z tego wyznaczasz co chcesz.