Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jarzab
Użytkownik
Posty: 16 Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy
Post
autor: Jarzab » 10 kwie 2007, o 21:23
Witam i mam pytanie :
Ile wynosi tangens kąta 36 stopni?
Pozdrawiam
Jarząb
Hac_mi;
Użytkownik
Posty: 106 Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy
Post
autor: Hac_mi; » 10 kwie 2007, o 21:25
Jarzab
Użytkownik
Posty: 16 Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy
Post
autor: Jarzab » 10 kwie 2007, o 21:28
Chodzi mi o dokładny wynik.
Hac_mi;
Użytkownik
Posty: 106 Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy
Post
autor: Hac_mi; » 10 kwie 2007, o 21:29
tam jest napisane
tan(36) = 7.75047091
Lorek
Użytkownik
Posty: 7150 Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 10 kwie 2007, o 21:33
\(\displaystyle{ \tan 36^\circ}\) jest liczbą niewymierną, więc 7.75047091 poprawną odpowidzia na pewno nie jest.
Jarzab , zajrzyj do kompendium, tam masz pokazane jak policzyć \(\displaystyle{ \sin 18^\circ}\) , może się przydać.
Hac_mi;
Użytkownik
Posty: 106 Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy
Post
autor: Hac_mi; » 10 kwie 2007, o 21:34
nikt nie powiedział że nie ma to być liczba zaokrąglona ;]
Lorek
Użytkownik
Posty: 7150 Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek » 10 kwie 2007, o 21:37
Hac_mi; pisze: nikt nie powiedział że nie ma to być liczba zaokrąglona
Jarzab pisze: Chodzi mi o dokładny wynik
Chyba jednak ktoś tak powiedział...
Jarzab
Użytkownik
Posty: 16 Rejestracja: 6 kwie 2007, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy
Post
autor: Jarzab » 10 kwie 2007, o 21:53
\(\displaystyle{ \tan = 1:\cos\alpha}\)
tak?
a \(\displaystyle{ \cos36 = \sqrt{2 * (5 + \sqrt{5})} : 4}\) ??
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 22:22 przez
Jarzab , łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Posty: 8601 Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy
Post
autor: luka52 » 10 kwie 2007, o 21:55
\(\displaystyle{ \tan{36^\circ} = \sqrt{5 - 2 \sqrt{5} }}\)
Wystarczy trochę pogooglować