Przybliżenie wyrażenia z cosinusami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
GrześQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj / Warszawa
Podziękował: 6 razy

Przybliżenie wyrażenia z cosinusami

Post autor: GrześQ »

Witam,

Bardzo proszę o wskazówki jak udowodnić:

\(\displaystyle{ \left[\frac{ \cos ( { \frac{\pi}{2} \cos {\theta}) }}{ \sin {\theta}} \right] ^2 \approx \sin ^3\theta}\)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Przybliżenie wyrażenia z cosinusami

Post autor: Spektralny »

Znajdź kilka pierwszych wyrazów w rozwinięciu w szereg Taylora obydwu funkcji.
ODPOWIEDZ