równanie trygonometryczne z OM
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 6 razy
równanie trygonometryczne z OM
mam problem ze zrozumieniem części rozwiązania.
Oczywiście \(\displaystyle{ \alpha}\) nie może być całkowitą wielokrotnością \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) , bo dla takich liczb prawa strona traci sens[/latex]
czy to zdanie nie stoi w sprzeczności z warunkiem oznaczonym tutaj przez 1, czyli
\(\displaystyle{ (n-2)\alpha=2q\pi}\) i \(\displaystyle{ (n+2)\alpha=(2p+1)\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
równanie trygonometryczne z OM
Nie jest to sprzeczne.
Zauważ, że z tego warunku 1 wynikałoby na przykład, że \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4q}{n-2} \cdot \frac{\pi}{2}}\), ale wcale nic nie oznacza, że \(\displaystyle{ \frac{4q}{n-2}}\) jest całkowite.
Zauważ, że z tego warunku 1 wynikałoby na przykład, że \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4q}{n-2} \cdot \frac{\pi}{2}}\), ale wcale nic nie oznacza, że \(\displaystyle{ \frac{4q}{n-2}}\) jest całkowite.