Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ cos^{2}3x-\frac{1}{2}cos3x=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc !
Poprawiłam zapis
Lady Tilly
Zadanie trygonometryczne
Zadanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 16:57 przez Spocek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
Zadanie trygonometryczne
Podstaw \(\displaystyle{ t=cos3x}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ t^2-\frac{1}{2}t=0 \\ t(t-\frac{1}{2})=0}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ t^2-\frac{1}{2}t=0 \\ t(t-\frac{1}{2})=0}\)
- magdabp
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Zadanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ t=0}\) lub \(\displaystyle{ t=\frac{1}{2}}\)
i podstawiasz \(\displaystyle{ cos3x=0}\) lub \(\displaystyle{ cos3x=\frac{1}{2}}\)
i podstawiasz \(\displaystyle{ cos3x=0}\) lub \(\displaystyle{ cos3x=\frac{1}{2}}\)