Mam narysować wykresy funkcji, jednak nie potrafię sprowadzić ich do prostszej postaci:
\(\displaystyle{ a \right) f \left( x \right) = \sqrt{3} \sin x+\cos x}\)
\(\displaystyle{ b \right) f \left( x \right) = \cos ^{2}x+\sin x \left| \sin x\right|}\)
Wiem tylko, że w b) będzie \(\displaystyle{ \begin{cases} \cos ^{2}x+2\sin x, \sin x \ge 0 \\ -\sin ^{2}x+1, \sin x<0 \end{cases}}\)
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Sprowadzenie do prostszej postaci.
-
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Sprowadzenie do prostszej postaci.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 20:02 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Sprowadzenie do prostszej postaci.
a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) =2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2} \sin x+ \frac{1}{2} \cos x \right) =2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right)}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{cases} 1; \sin x \ge 0 \\ \cos 2x; \sin x<0 \end{cases}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{cases} 1; \sin x \ge 0 \\ \cos 2x; \sin x<0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 20:03 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Sprowadzenie do prostszej postaci.
a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) =2 \left( \frac{\sqrt{3}}{2}\sin x+ \frac{1}{2}\cos x \right) =2 \left( \cos \frac{ \pi }{6} \sin x+ \sin \frac{\pi }{6} \cos x \right) =2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right)}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos ^{2}x+ \sin ^{2} x; \sin x \ge 0 \\ \cos ^{2}x- \sin ^{2} x; \sin x<0 \end{cases}=\begin{cases} 1; \sin x \ge 0 \\ \cos 2x; \sin x<0 \end{cases}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos ^{2}x+ \sin ^{2} x; \sin x \ge 0 \\ \cos ^{2}x- \sin ^{2} x; \sin x<0 \end{cases}=\begin{cases} 1; \sin x \ge 0 \\ \cos 2x; \sin x<0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 20:04 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.