Wartość wyrażenia z cos.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: Foqusonik »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem.
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin (90- \alpha )= \frac{1}{3}}\).
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, o 09:30 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: wujomaro »

A czym będzie \(\displaystyle{ \sin ( 90^{\circ} - \alpha)}\)?
Pozdrawiam!
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: Foqusonik »

Pewnie wyniknie z tego jakaś nowa funkcja trygonometryczna, z tym, że nie wiem jaka .
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: Dilectus »

Hmm... Wiesz, co to są wzory redukcyjne?
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: Foqusonik »

Niestety, nie wiem.-- 11 cze 2013, o 09:34 --Czy wyrażenie \(\displaystyle{ \sin(90- \alpha )}\) to \(\displaystyle{ \cos}\)?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wartość wyrażenia z cos.

Post autor: Dilectus »

No to wygoogluj, albo looknij choćby tu: ... redukcyjne.
ODPOWIEDZ