Cześć, dwa zadania z którymi mam problem.
1.Uprość wyrażenie. Podaj niezbędne założenia.
a) \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{\tg \alpha} - \tg \alpha}{\sin \alpha \cdot \cos \alpha} + \tg \alpha^{2}}\)
2. O kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ 0 < \alpha < 180}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{4}}\) Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin ^{4}\alpha + \cos ^{4}\alpha}\) bez wyznaczania wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.
Uprość wyrażenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
Uprość wyrażenie.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2013, o 21:08 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Uprość wyrażenie.
Założenia to rozumiem że znasz.
Najpierw podstaw za tangensa ze wzoru \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\), dodaj i uprość co się da, a potem z jedynki trygonometrycznej przejdź na jedną funkcję, np.sinusa.
Najpierw podstaw za tangensa ze wzoru \(\displaystyle{ \tg\alpha = \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\), dodaj i uprość co się da, a potem z jedynki trygonometrycznej przejdź na jedną funkcję, np.sinusa.