Rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnyslask
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
Rozwiaz rownanie :
\(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)^2 + \tg x = 2\sin^2 x}\)
jakos doszedzlem do: \(\displaystyle{ \frac{(\tan x-1)(\tan x +1)}{1+\tan ^2x} = 0}\)
i co dalej?
\(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)^2 + \tg x = 2\sin^2 x}\)
jakos doszedzlem do: \(\displaystyle{ \frac{(\tan x-1)(\tan x +1)}{1+\tan ^2x} = 0}\)
i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnyslask
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
dzieki, juz zrobilem
a takie zadanko:
rozwiaz algebraicznie i graficznie rownanie : \(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x + |\cos x|}\) w zbiorze \(\displaystyle{ }\)
a takie zadanko:
rozwiaz algebraicznie i graficznie rownanie : \(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x + |\cos x|}\) w zbiorze \(\displaystyle{ }\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Rownania trygonometryczne
gdy \(\displaystyle{ cosx>0}\) to \(\displaystyle{ 2sinx*cosx=cosx+cosx}\)
\(\displaystyle{ 2sinx*cosx-2cosx=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx=0}\) \(\displaystyle{ sinx=-1}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\)
gdy \(\displaystyle{ cosx}\)
\(\displaystyle{ 2sinx*cosx-2cosx=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx(sinx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 2cosx=0}\) \(\displaystyle{ sinx=-1}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{2}+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}+2k\pi}\)
gdy \(\displaystyle{ cosx}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Rownania trygonometryczne
smerfetka18, tak gwoli ścisłości, w którymś z przypadków musisz zawrzec \(\displaystyle{ cosx=0}\), bo tak to napisałaś, że nie należy do żadnego, a liczysz go w obu 0_o.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnyslask
- Podziękował: 4 razy
Rownania trygonometryczne
a takie rownanie:
\(\displaystyle{ 2\sin ^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x = 1/2}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin x= \sqrt2/2}\) lub \(\displaystyle{ \sin x= -\sqrt2/2}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \pi/4}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x=\sin -\pi/4}\)
wiec:\(\displaystyle{ x= \pi/4 + 2k\pi}\)
a w odp. jest napisane \(\displaystyle{ x = \pi/4 + 2k\pi/4}\)
dlaczego tak jest? gdzie zrobilem blad?
\(\displaystyle{ 2\sin ^2x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x = 1/2}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin x= \sqrt2/2}\) lub \(\displaystyle{ \sin x= -\sqrt2/2}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \pi/4}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x=\sin -\pi/4}\)
wiec:\(\displaystyle{ x= \pi/4 + 2k\pi}\)
a w odp. jest napisane \(\displaystyle{ x = \pi/4 + 2k\pi/4}\)
dlaczego tak jest? gdzie zrobilem blad?
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Rownania trygonometryczne
taki jest błąd że sin przyjmuje wartości \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\) i \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\) dwa razy w ciągu swojego okresu...