Witam,
Mam problem z obliczeniem pozostałych wartości funkcji trygonometrycznych:
Pierwsza ćwiartka:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = 3}\)
Druga ćwiartka:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = - \frac{1}{3}}\)
Pierwsza lub druga ćwiartka:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = - \frac{11}{60}}\)
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 kwie 2013, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 8 cze 2013, o 12:26 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha = 1 \\
\tan x = \frac{\sin x}{cos x} \\
\tan x \cdot \ctg x = 1}\)
\tan x = \frac{\sin x}{cos x} \\
\tan x \cdot \ctg x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 kwie 2013, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 2 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
To może zapytam się tak: jeżeli mam \(\displaystyle{ tg \alpha = - \frac{1}{7}}\) to
\(\displaystyle{ sin \alpha = - 1}\)
a
\(\displaystyle{ cos \alpha = - 7}\) ?
\(\displaystyle{ sin \alpha = - 1}\)
a
\(\displaystyle{ cos \alpha = - 7}\) ?
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ cos \alpha}\) zawsze przyjmują wartości z zakresu \(\displaystyle{ <-1:1>}\)
skorzystaj z tego co napisał mortan517
skorzystaj z tego co napisał mortan517
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
Jeżeli masz
\(\displaystyle{ \tan \alpha = - \frac{1}{7} = \frac{sin \alpha }{cos \alpha } \\}\)
to
\(\displaystyle{ -7\sin \alpha = 1 \cos \alpha \\}\)
i teraz podstawiasz to do jedynki tryg.
\(\displaystyle{ \tan \alpha = - \frac{1}{7} = \frac{sin \alpha }{cos \alpha } \\}\)
to
\(\displaystyle{ -7\sin \alpha = 1 \cos \alpha \\}\)
i teraz podstawiasz to do jedynki tryg.