Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nkwd »

Oblicz wartośc wyrażenia:

\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}18^{\circ}+sin^{2}72^{\circ}}{ctg150^{\circ}+tg{300^{\circ}}}}\)

Poprawiam zapis. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2007, o 20:07 przez nkwd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Dargi »

Zauważ że:
\(\displaystyle{ sin^2 72^{o}=sin^2(90^{o}-18^{o})=cos^218^{o}}\)
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: nkwd »

A co można zrobić z mianownikiem?
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Dargi »

Mianownik zrobiłbym tak:
\(\displaystyle{ ctg150^o+tg300^o=ctg(90^o+60^o)+tg(360^o-60^o)=-tg60^o-tg60^o=-2tg60^o}\)
ODPOWIEDZ