Witam, mam dość zawiłe równanie i muszę z niego wyliczyć kąt alfa. Równanie jest takie:
\(\displaystyle{ A + B\cos ( \alpha - \beta ) - C\cos \beta - D\cos \alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ A, B, C, D}\) są znane.
Szczerze mówiąc nie wiem nawet jak się do tego zabrać, tzn. jakbym nie rozbił tego równania to nie mogę zrobić tak żeby alfy były po jednej stronie, a bety po drugiej. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Wyliczenie kata alfa z równania
Wyliczenie kata alfa z równania
Ostatnio zmieniony 7 cze 2013, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Wyliczenie kata alfa z równania
Nie musi być łatwo. W tym przypadku wynik się liczy. Tylko musi być jakoś potwierdzony, jak nie obliczeniami to powołaniem się na jakiś program. Ta nazwa co podałeś to nazwa takiego programu tak ? Możesz podać ten wynik ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wyliczenie kata alfa z równania
Tak, to nazwa programu.
Nie mam bardzo jak tego podać, bo nie można dodawać obrazków a nie chce mi się tego ręcznie do Latexa przepisywać. Chyba, że na PW Ci wyślę.
Nie mam bardzo jak tego podać, bo nie można dodawać obrazków a nie chce mi się tego ręcznie do Latexa przepisywać. Chyba, że na PW Ci wyślę.