Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Witajcie ponownie. Tym razem nie wiem jak zacząć robić takie zadania:
1) Na podstawie wzorów redukcyjnych:
\(\displaystyle{ \frac{\ctg 657^\circ}{\sin(-420^\circ) +\tg(2 \frac{2}{3} \pi) }}\)
2) Budowa kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{2}{5} \wedge \tg \alpha > 0}\)
I to w sumie wszystko odnośnie trygonometrii co zamierzam się nauczyć.
1) Na podstawie wzorów redukcyjnych:
\(\displaystyle{ \frac{\ctg 657^\circ}{\sin(-420^\circ) +\tg(2 \frac{2}{3} \pi) }}\)
2) Budowa kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{2}{5} \wedge \tg \alpha > 0}\)
I to w sumie wszystko odnośnie trygonometrii co zamierzam się nauczyć.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2013, o 17:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: ^\circ.
Powód: Poprawa wiadomości: ^\circ.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Zacznijmy od 1). W którym miejscu pojawia się problem? Wzory redukcyjne są powszechnie dostępne.
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Nie potrafię redukować wysokich wartości w stopniach. Nie sprawiają mi problemu stopnie do 360.
-
- Administrator
- Posty: 34487
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5220 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
To skorzystaj z okresowości i zejdź poniżej \(\displaystyle{ 360^\circ}\).
JK
JK
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
2) Sinus ujemny, tangens dodatni, więc jaki będzie cosinus?
Potem działaj w trójkącie prostokątnym.
Pozdrawiam!
Potem działaj w trójkącie prostokątnym.
Pozdrawiam!
-
- Administrator
- Posty: 34487
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5220 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Szczerze mówiąc, można to zrobić bezkarnie z dowolnym okresem, niekoniecznie podstawowym...piasek101 pisze:możesz bezkarnie dodać (lub odjąć) kąt okresu podstawowego funkcji.
JK
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Co do drugiego zadania nie wiem nadal jak to zrobić czy mógłby ktoś zrobić przykładowo :
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{2}{5} \wedge \tg \alpha > 0}\)
z wytłumaczeniem co się po kolei robi i jak do tego doszliście.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = - \frac{2}{5} \wedge \tg \alpha > 0}\)
z wytłumaczeniem co się po kolei robi i jak do tego doszliście.
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
DMG było do Ciebie pytanie - odpowiesz ?wujomaro pisze:2) Sinus ujemny, tangens dodatni, więc jaki będzie cosinus?
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Chodzi o to, że sinus jest ujemny i znajduje się albo w III ćw, albo w IV ćw. Tangens jest dodatni więc znajduje się albo w I ćw. albo w III ćw. Więc ich wspólną ćwiartką na wykresie jest ćw III. W tej samej ćwiartce cosinus będzie ujemny. Wgl nie zauważyłem tej odpowiedzi. I mam teraz działać w trójkącie prostokątnym... czyli konkretnie co zrobić ?
Przepraszam za moją niewiedzę na ten temat ale nie potrafię tego zrozumieć, jak wszystko ogarniam z planimetrii tak trygonometrii czy funkcji to tutaj nie rozumiem co z czago i jak mam teraz psotępować
PO EDYCJI#1
Zacząłem szukać jakichś informacji i znalazłem takie wzory:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{x}{r}}\) oraz \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{y}{x}}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{x}{y}}\)
To są wzory na budowę dowolnego kąta na wykresie. I jeżeli wykonałbym takie działanie :
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r} = -\frac{2}{5}}\)
czyli moje y oraz r wynoszą:
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ r=-5}\)
I wtedy po narysowaniu coś ala' ten rysunek zadanie byłoby zaliczone?
Przepraszam za moją niewiedzę na ten temat ale nie potrafię tego zrozumieć, jak wszystko ogarniam z planimetrii tak trygonometrii czy funkcji to tutaj nie rozumiem co z czago i jak mam teraz psotępować
PO EDYCJI#1
Zacząłem szukać jakichś informacji i znalazłem takie wzory:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{x}{r}}\) oraz \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{y}{x}}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{x}{y}}\)
To są wzory na budowę dowolnego kąta na wykresie. I jeżeli wykonałbym takie działanie :
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r} = -\frac{2}{5}}\)
czyli moje y oraz r wynoszą:
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ r=-5}\)
I wtedy po narysowaniu coś ala' ten rysunek zadanie byłoby zaliczone?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Sam rysunek jest dobry, ale znalazłem mały błąd :
Nie. \(\displaystyle{ r=5}\), ponieważ promień wodzący jako długość nigdy nie może być ujemny. Zresztą po podstawieniu do sinusa nawet znak by się nie zgadzał, bo minusy by się zniwelowały. Ale rozumowanie ogólnie poprawne.DMG pisze:czyli moje y oraz r wynoszą:
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ r=-5}\)
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Dziękuję. Chciałbym wiedzieć czy jeżeli pojawiłoby się takie zadanie na teście który piszę jutro i zrobiłbym tak jak napisałem wyżej lecz bez błędu z promieniem i rysunek byłby taki sam jak powyżej to punkty będą przyznane czy musiałbym coś dopisać?
Wszystkim pomagającym w temacie dałem pomógł bardzo dziekuję za wytłumaczenie
Wszystkim pomagającym w temacie dałem pomógł bardzo dziekuję za wytłumaczenie
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
Ponawiam, nadal nie potrafię zrobić pierwszego zadania co podałem po prostu inny wynik mi wychodzi jak redukować wysokie wartości?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Budowa kąta alpha. Obliczanie na podst. wzorów redukcyjnych.
To znaczy, że np. \(\displaystyle{ \tan 1057^o=\tan \left( 1057^o-360^o\right)=\tan 697^o}\)Jan Kraszewski pisze:To skorzystaj z okresowości i zejdź poniżej \(\displaystyle{ 360^\circ}\).
JK
i tak dalej możesz zjeżdżać w dół.