równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
22mz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: 22mz »

rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ \arccot {x}=0}\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: yorgin »

1. Obie funkcje składowe lewej strony równania są ściśle rosnące, zatem cała funkcja jest ściśle rosnąca.

2. \(\displaystyle{ x=0}\) spełnia to równanie.
22mz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: 22mz »

ale \(\displaystyle{ \arccot x}\) jest funkcją malejącą.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: kerajs »

Bo yorgin rozwiązał równanie \(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ \arctan {x}=0}\)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: yorgin »

kerajs pisze:Bo yorgin rozwiązał równanie \(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ arctg{x}=0}\)
O matko, litery mi się zlały w jedną. Takie skutki pisania funkcji bez stosowania \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\). Wtedy \(\displaystyle{ \arccot}\) od \(\displaystyle{ \arctan}\) łatwo odróżnić...-- 31 maja 2013, 23:06 --
22mz pisze:rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ arcctg{x}=0}\)
Funkcja \(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ \arccot{x}}\)jest nieparzysta, wystarczy więc rozważyć \(\displaystyle{ x\geq 0}\).

Różniczkując dostajemy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac{1}{1+x^2}}\)

Pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 1}\). Łatwo sprawdzić, że w \(\displaystyle{ x=1}\) funkcja osiąga minimum, na \(\displaystyle{ (0,1)}\) jest malejąca, na \(\displaystyle{ (1,+\infty)}\) rosnąca oraz \(\displaystyle{ f(0)>f(1)>0}\). Wniosek to brak rozwiązań.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: kerajs »

To nie jest właściwe podejście Yorgin. Narysuj \(\displaystyle{ y=\arccot x}\) (to tylko jedna krzywa nad osią \(\displaystyle{ x}\), więc nie jest ani parzysta , ani nieparzysta) oraz \(\displaystyle{ y=- \frac{x}{2}}\).
Jest jeden punkt przecięcia. Nie jest on ładny wiec wg mnie (a mogę się mylić )pozostają tylko metody znajdujące przybliżone rozwiązanie. (aproksymacje, iteracje itp)-- 31 maja 2013, o 23:54 --Znalazłem w necie taką tablicę

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.com/tables/trig/tables.htm

na jej podstawie i przy użyciu kalkulatora mam wartość przybliżoną \(\displaystyle{ x=-1.313}\)
Taka dokładność wystarczy ?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 23:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: yorgin »

kerajs pisze:To nie jest właściwe podejście Yorgin. Narysuj \(\displaystyle{ y=\arccot x}\) (to tylko jedna krzywa nad osią \(\displaystyle{ x}\), więc nie jest ani parzysta ,
Ja odwracam tę funkcję biorąc dwie gałęzie cotangensa zawarte w przedziale \(\displaystyle{ left[-frac{pi}{2},frac{pi}{2}
ight)}\)
Chyba stąd te nieporozumienia... Cóż, w zasadzi rozwiązanie tego zadania zależy od tego, jak dla danej osoby wygląda wykres cotangensa. Mój wygląda jak
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

równanie trygonometryczne/cyklometryczne

Post autor: kerajs »

A wolno wybrać sobie dowolny fragment kotangensoidy w przedziale \(\displaystyle{ (X, X+ \pi >}\) odbić go względem \(\displaystyle{ y=x}\) i otrzyma się wykres arkusa kotangensa?
Chyba nie, bo np granica w nieskończoności z takiego arkusa byłaby różna od tablicowych i ...
U mnie w szkole zbiorem wartości tej funkcji trygonometrycznej był \(\displaystyle{ (0; \pi )}\) i tak rozwiązałem to zadanie
ODPOWIEDZ