\(\displaystyle{ \left( \frac{\cos \alpha }{1+\sqrt{1- \cos ^{2} \alpha }} - \frac{1-\sin \alpha }{\sqrt{1-\sin ^{2} \alpha }} \right) \cdot \cos \alpha = const}\)
Jak można to rozwiązać ? Mam problem, ponieważ trygonometria to nie jest moja dobra strona.
Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, o 22:31 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1}\)
więc:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\cos^2 \alpha}=\left| \sin \alpha\right|}\)
więc:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\cos^2 \alpha}=\left| \sin \alpha\right|}\)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, o 16:44 przez Vether, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równanie trygonometryczne
Vether, nie to żebym się czepiał ale zapomniałeś o wartości bezwzględnej. Powinieneś napisać raczej:
\(\displaystyle{ \sqrt{1- \cos ^{2} x} = \left| \sin x \right|}\)
Bo to twoje to nie zawsze jest prawda.
\(\displaystyle{ \sqrt{1- \cos ^{2} x} = \left| \sin x \right|}\)
Bo to twoje to nie zawsze jest prawda.