nietypowe równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

nietypowe równanie

Post autor: platynamen »

Rozwiązać równość:
\(\displaystyle{ \arctg \left (3^x \right ) - \arctg \left ( 3 ^{-x} \right ) = \frac{\pi}{6}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

nietypowe równanie

Post autor: cosinus90 »

Spróbuj "stangensować" to równanie stronami.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

nietypowe równanie

Post autor: platynamen »

wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3^x - 3^{-x}}{2}=\frac{1}{\sqrt{3}}}\) ale nie wiem jak to rozwiązać.
Edit: rzeczywiście powinna być 2 w mianowniku
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 18:28 przez platynamen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

nietypowe równanie

Post autor: cosinus90 »

To źle wychodzi, bo w mianowniku powinna być dwójka.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nietypowe równanie

Post autor: piasek101 »

Podstaw coś zamiast \(\displaystyle{ 3^x}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

nietypowe równanie

Post autor: cosinus90 »

Z odpowiednim założeniem oczywiście.
ODPOWIEDZ