Czy istnieje taki trójkąt, w którym cosinus jednego z kątów jest równy \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\), a sinus drugiego kąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ? Jeśli tak, podaj miary kątów tego trójkąta.
Dopiero to zaczynam i nie za bardzo rozumiem, pewnie trzeba skorzystać z wzorów redukcyjnych. Mógłby to ktoś wytłumaczyć? Z góry dzięki.
Czy istnieje taki trójkąt...
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Czy istnieje taki trójkąt...
Skorzystaj z funkcji \(\displaystyle{ \arcsin x}\). Mówiąc inaczej: zbadaj, dla jakich kątów \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) zachodzi \(\displaystyle{ \cos\alpha=-\frac12}\) oraz \(\displaystyle{ \sin\beta=\frac12}\). Sprawdź, czy otrzymane wyniki sumują się do liczby mniejszej od \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 13 sty 2013, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DB
- Podziękował: 18 razy
Czy istnieje taki trójkąt...
Nie miałem jeszcze o \(\displaystyle{ \arcsin}\), ale przynajmniej wiem z czego skorzystać i poczytam o tej funkcji w necie. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 10:29 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 25 cze 2012, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 27 razy
Czy istnieje taki trójkąt...
Po co te arcusy? Skoro cosinus kąta w trójkącie wynosi -0,5,to ile ma stopni ten kąt? Jednocześnie sinus drugiego kąta wynosi 0,5. Wobec tego , kąty te mają odpowiednio po 120 i 30 stopni. Zatem , taki trójkąt istnieje-jest nim równoramienny trójkąt o kącie między ramionami 120 stopni. Ot , co!
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Czy istnieje taki trójkąt...
Hmm...
W trójkącie jest tak
\(\displaystyle{ \cos(\alpha)=- \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=120 \ stopni}\)
Sinus drugiego kąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), co oznacza, że drugi kąt ma 30 stopni. No to i trzeci ma 30 stopni, bo suma kątów w trójkącie jest ........ [tu wstawić odpowiednią liczbę]
W trójkącie jest tak
\(\displaystyle{ \cos(\alpha)=- \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=120 \ stopni}\)
Sinus drugiego kąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), co oznacza, że drugi kąt ma 30 stopni. No to i trzeci ma 30 stopni, bo suma kątów w trójkącie jest ........ [tu wstawić odpowiednią liczbę]