rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
volley345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: volley345 »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=\frac{1}{\cos x}}\), \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)

proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013, o 16:44 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Przenieś na lewą stronę ułamek i sprowadź do wspólnego mianownika. Pokaż, co robisz.
Ogólnie to używaj LaTeX-a, bo ciężko się doczytać.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: bakala12 »

Na początek dziedzina!
ODPOWIEDZ