dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=cosx-\sqrt{3}sinx}\),
\(\displaystyle{ x R}\)
a)naszkocuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\)
b)rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x)=1}\)
dziękuję za pomoc
funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ f(x)=cosx-\sqrt{3}sinx \\
f(x)=2(\frac{1}{2}cosx - \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)\\
f(x)=2(sin\frac{\pi}{6}cosx - cos\frac{\pi}{6}sinx)\\
f(x)=2sin(\frac{\pi}{6} -x)}\)
teraz już sobie chyba łatwo poradzisz
f(x)=2(\frac{1}{2}cosx - \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)\\
f(x)=2(sin\frac{\pi}{6}cosx - cos\frac{\pi}{6}sinx)\\
f(x)=2sin(\frac{\pi}{6} -x)}\)
teraz już sobie chyba łatwo poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ f(x)=2(\frac{1}{2}cosx - \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)\\
f(x)=2(sin\frac{\pi}{6}cosx - cos\frac{\pi}{6}sinx)\\}\)
właśnie nie bardzo wiem jak to co wyżej zamieniło się w to co niżej. Czy jest jakiś wzór?
f(x)=2(sin\frac{\pi}{6}cosx - cos\frac{\pi}{6}sinx)\\}\)
właśnie nie bardzo wiem jak to co wyżej zamieniło się w to co niżej. Czy jest jakiś wzór?
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
funkcje trygonometryczne
po prostu :
\(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}\\
cos\frac{\pi}{6} = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
a zamieniliśmy to po to ,żeby teraz skorzystać ze wzoru na sinus różnicy
\(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}\\
cos\frac{\pi}{6} = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
a zamieniliśmy to po to ,żeby teraz skorzystać ze wzoru na sinus różnicy