rozwiązywanie równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kenik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 maja 2013, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz

rozwiązywanie równości

Post autor: kenik »

Witam !
Mam problem z nastepującym zadaniem

Sprawdź, czy dla dowolnego kąta \(\displaystyle{ a \in \left( 0 ,180^\circ\right)}\) prawdziwa jest równosć
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha -1} - \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha + 1} = \frac{2}{\sin \alpha }}\)

Byłbym wdzieczny za jakąkolwiek pomoc i najlepiej jak by ktoś to etapowo rozwiązał, żebym mógł zajarzyć o co chodzi
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, o 14:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Błąd ortograficzny.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34304
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

rozwiązywanie równości

Post autor: Jan Kraszewski »

Sprowadź wyrażenie po lewej stronie równości do wspólnego mianownika.

JK
kenik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 maja 2013, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz

rozwiązywanie równości

Post autor: kenik »

Sprawdzam i się gubię właśnie. Dlatego prosze o pokazanie jak to rozwiazać
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązywanie równości

Post autor: »

Pokaż swoje rachunki, to ktoś wskaże Ci błąd lub podpowie co zrobić w miejscu w którym się zacinasz.

Q.
kenik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 maja 2013, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz

rozwiązywanie równości

Post autor: kenik »

Sprowadzam do wspólnego mianownika :
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha \left( \cos \alpha +1\right) - \sin \alpha \left( \cos \alpha -1\right) }{ \cos^{2}\alpha -1}}\)

Góra = \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha + \sin \alpha - \sin \alpha \cdot \cos \alpha - \sin \alpha}\)
Wydaje mi się, że na górze wychodzi \(\displaystyle{ 1}\) i dalej już nie wiem co mam zrobić, by uzyskać :
\(\displaystyle{ -\frac{2}{\sin\alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, o 17:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34304
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

rozwiązywanie równości

Post autor: Jan Kraszewski »

kenik pisze:Góra = \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha + \sin \alpha - \sin \alpha \cdot \cos \alpha - \sin \alpha}\)
Góra \(\displaystyle{ =\sin \alpha \cdot \cos \alpha + \sin \alpha - \sin \alpha \cdot \cos \alpha \red+\black \sin \alpha}\)

JK
ODPOWIEDZ