Trygonometria - zadanie 3

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cardona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 mar 2007, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 34 razy

Trygonometria - zadanie 3

Post autor: cardona »

Wiedzac, ze \(\displaystyle{ sin\alpha+cos\alpha=c}\) i kat \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym, wyznacz wartosc liczbowa \(\displaystyle{ sin2\alpha}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Trygonometria - zadanie 3

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \\ (sin\alpha+cos\alpha)^2-2sin\alpha cos\alpha=1 \\ c^2-sin2\alpha=1 \\ sin2\alpha=c^2-1}\)
ODPOWIEDZ