Trygonometria - zadanie 2
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 mar 2007, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 34 razy
Trygonometria - zadanie 2
Wiedzac, ze \(\displaystyle{ tg\alpha+ctg\alpha=2}\), oblicz wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ \sqrt{tg^2\alpha+ctg^2\alpha}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
Trygonometria - zadanie 2
\(\displaystyle{ tg^{2}\alpha + 2tg\alpha ctg\alpha + ctg^{2}\alpha = 4}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha = 4 - 2tg\alpha ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha = 2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha = 4 - 2tg\alpha ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha = 2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{tg^{2}\alpha + ctg^{2}\alpha} = \sqrt{2}}\)