Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc, że alfa należy(0,90) u (90,180):
j) \(\displaystyle{ \frac{\ctg \alpha \cdot (1 + \tg ^{2} \alpha ) }{1 + \ctg ^{2} \alpha } = \tg \alpha}\)
Proszę o pomoc Pilne !
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2013, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, o 22:22 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
Wskazówka: \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{1}{\tg \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2013, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
tak wiem, na to już wpadłam ale mimo to mi nie wychodzi.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
Po wstawieniu za cotangens, sprowadź do wspólnego mianownika mianownik lewej strony.
Pokaż do jakiego momentu dotarłaś.
Pokaż do jakiego momentu dotarłaś.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2013, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
troche za dużo pisania żebym napisała tu to wszystko , a jak wstawiłam obrazek to post został usunięty ;/ ale doszłam do momentu
Lewa strona równania = \(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2} \alpha +1}{\tg \alpha + \frac{1}{\tg \alpha } }}\)
ale raczej nie takie coś mi powinno wyjść ;/
Lewa strona równania = \(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2} \alpha +1}{\tg \alpha + \frac{1}{\tg \alpha } }}\)
ale raczej nie takie coś mi powinno wyjść ;/
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, o 22:22 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Sprawdź czy dane równości są tożsamościami trygonometryczymi
Z tej postaci dojdziesz do prawidłowego rozwiązania. Teraz sprowadź wyrażenie w mianowniku do wspólnego mianownika, którym będzie \(\displaystyle{ \tg \alpha}\).