tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nudnyimbecyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: imbecylstwo
Podziękował: 4 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: nudnyimbecyl »

Wykaż, że (przy ewentualnych założeniach):
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{5} \cdot \cos \frac{2\pi}{5}=\frac{1}{4}}\)
Oczywiście nie znasz wartości \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{5}}\).
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: Tmkk »

Pomnóż lewą stronę przez \(\displaystyle{ \frac{\sin \frac{\pi}{5} }{\sin \frac{\pi}{5}}}\)
nudnyimbecyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: imbecylstwo
Podziękował: 4 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: nudnyimbecyl »

Hmmm, dziękuję za podpowiedź, niemniej wartość \(\displaystyle{ \cos \frac{2\pi}{5}}\) też jest nieznana...
'Jeszcze coś sprawdzę, pójdę innym tokiem rozumowania.'
Ale w międzyczasie wszelkie podpowiedzi, jeśli podpowiedź pierwsza była zmylająca, są mile widziane.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2013, o 20:57 przez nudnyimbecyl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: Tmkk »

To w niczym nie przeszkadza.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: Jan Kraszewski »

I nie zapominaj o wzorze na sinus kąta podwojonego.

JK
nudnyimbecyl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: imbecylstwo
Podziękował: 4 razy

tożsamość trygonometryczna do udowodnienia

Post autor: nudnyimbecyl »

Tmkk pisze:To w niczym nie przeszkadza.
Faktycznie. W niczym nie przeszkodziło. Dzięki składamy i przycisk 'pomógł' naciskamy. Wszystkim zaangażowanym dziękujemy i informujemy o uzyskaniu pozytywnego zakończenia problemu.
ODPOWIEDZ