rozwiaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ 0,5^{(log_{0,5}sinx)^2}+sinx^{log_{0,5}sinx}=1}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 0,5^{(log_{0,5}sinx)^2}+sinx^{log_{0,5}sinx}=1 \\ (0,5^{log_{0,5}sinx})^{log_{0,5}sinx}+sinx^{log_{0,5}sinx}=1 \\ 2sinx^{log_{0,5}sinx}=1 \\ sinx^{log_{0,5}sinx}=\frac{1}{2} \\ log_{0,5}sinx\cdot log_{0,5}sinx=1}\)

i dalej chyba już łatwo..
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: soku11 »

A ja mam takie pytanko: skad sie wziela ostatnia linijka?? POZDRO
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: wb »

Po obustronnym zlogarytmowaniu logarytmem przy podstawie 0,5.
ODPOWIEDZ