2sin^2 2x=1
- koooala
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osw
- Podziękował: 6 razy
2sin^2 2x=1
\(\displaystyle{ 2sin^2 2x=1}\) jak rozwiazywac to równanie ? nie wiem co zrobic z funkcja kwadratowa w tym przypadku z góry dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
2sin^2 2x=1
Robisz tak:
\(\displaystyle{ sin^{2}2x=\frac{1}{2}\\
\sqrt{sin^{2}2x}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
|sin2x|=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
sin2x=\frac{\sqrt{2}}{2}\quad lub \quad sin2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
Dalej dasz rade POZDRO
\(\displaystyle{ sin^{2}2x=\frac{1}{2}\\
\sqrt{sin^{2}2x}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
|sin2x|=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
sin2x=\frac{\sqrt{2}}{2}\quad lub \quad sin2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
Dalej dasz rade POZDRO
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2007, o 19:54 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
- koooala
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osw
- Podziękował: 6 razy
2sin^2 2x=1
no i dalej robie tak ...soku11 pisze:Robisz tak:
\(\displaystyle{ sin^{2}2x=\frac{1}{2}\\
\sqrt{sin^{2}2x}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
|sin2x|=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
sin2x=\frac{\sqrt{2}}{2}\quad lub \quad sin2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
Dalej dasz rade POZDRO
\(\displaystyle{ sin2x={\sqrt2 \over 2}}\)
\(\displaystyle{ 2x={\pi \over 4} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x={\pi \over 8} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ sin2x=-{\sqrt2 \over 2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=-sin(\pi- {\pi \over 4})}\)
\(\displaystyle{ sin2x=-sin({3 \over 4 }\pi)}\)
\(\displaystyle{ 2x=-({3 \over 4 }\pi) + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=-{3 \over 8 }\pi+k\pi}\)
kto mi powie gdzie robie błedy ?