Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
Samlor
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: Samlor »
Jak takie równanie się rozwiązywało \(\displaystyle{ \sin x \ge \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) ?
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Wykres sinusa i poziomej linii (prawa strona) - i patrzysz gdzie (dla jakich x-sów) sinus jest nad lub dotyka linii.
-
Samlor
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 27 kwie 2013, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: Samlor »
To ja wiem, ale algebraicznie
-
mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Post
autor: mortan517 »
Jaki jest argument, dla którego ta funkcja przyjmuje tą wartość?
-
piasek101
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Post
autor: piasek101 »
Samlor pisze:To ja wiem, ale algebraicznie
I tak trzeba korzystać z wykresu - i będzie to jak najbardziej algebraicfzne.