\(\displaystyle{ 2cos(3x-{\pi \over 3})= - \sqrt 3}\)
mogłby mi ktos pokazac jak to rozw. krok po kroku ?/ nie wiem co zrobic z tym minusem... tzn wiem ale wyniki mi złe wychodza:( z góry dzieki
2cos(3x-pi/3)= - sqrt 3
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
2cos(3x-pi/3)= - sqrt 3
dzielisz obie strony na dwa:
\(\displaystyle{ cos(3x-\frac{\pi}{3})= - \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Dla kosinusów o tej wartości odpowiadają kąty \(\displaystyle{ 150^{\circ} + 2 k\pi}\) lub \(\displaystyle{ -150^{\circ} P 2 k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{2} = \frac{5}{6}\pi + 2 k\pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{2} = -\frac{5}{6}\pi+ 2 k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{18}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{6}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\)
\(\displaystyle{ cos(3x-\frac{\pi}{3})= - \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Dla kosinusów o tej wartości odpowiadają kąty \(\displaystyle{ 150^{\circ} + 2 k\pi}\) lub \(\displaystyle{ -150^{\circ} P 2 k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{2} = \frac{5}{6}\pi + 2 k\pi}\) lub \(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{2} = -\frac{5}{6}\pi+ 2 k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{18}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{6}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2007, o 19:18 przez Wilkołak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
2cos(3x-pi/3)= - sqrt 3
zapewne chodzi Ci o tą lewą stronkę jak już podzielisz na dwa
\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2} =cos (\pi - \frac{\pi}{6})= cos\frac{5}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2} =cos (\pi - \frac{\pi}{6})= cos\frac{5}{6}\pi}\)