Wiedząc, że \(\displaystyle{ tg x = -5}\) i\(\displaystyle{ x \in ( \frac{\pi}{2}, \pi )}\) oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych.
Jak się za to zabrać?
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych.
skoro \(\displaystyle{ x \in (\frac{\pi}{2},\pi )}\) to kąt należy do drugiej ćwiartki, gdzie tlko dodatni jest sinus. Pozostałe funkcje są ujemne.
mamy \(\displaystyle{ tgx=-5}\)
zatem \(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=-5}\), a stąd wynika, że \(\displaystyle{ sinx=-5cosx}\)
i teraz podstawiamy do jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\) i mamy \(\displaystyle{ 25cos^2x+cos^2x=1}\)
stąd \(\displaystyle{ cos^2x=\frac{1}{26}}\), czyli \(\displaystyle{ cosx=-\frac{\sqrt{26}}{26}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{5\sqrt{26}}{26}}\)
natomiast \(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}=-\frac{1}{5}}\)
mamy \(\displaystyle{ tgx=-5}\)
zatem \(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=-5}\), a stąd wynika, że \(\displaystyle{ sinx=-5cosx}\)
i teraz podstawiamy do jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\) i mamy \(\displaystyle{ 25cos^2x+cos^2x=1}\)
stąd \(\displaystyle{ cos^2x=\frac{1}{26}}\), czyli \(\displaystyle{ cosx=-\frac{\sqrt{26}}{26}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{5\sqrt{26}}{26}}\)
natomiast \(\displaystyle{ ctgx=\frac{1}{tgx}=-\frac{1}{5}}\)