nie moge sobie poradzic z rownaniami:
1) tg2x=tgx
2)sin3x = sin(x+pi/4 )
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
rownanie trygonometryczne
ad 1)
\(\displaystyle{ 2x = x + k \pi x = k \pi}\)
ad 2)
\(\displaystyle{ 3x = x+ \frac{\pi}{4} + 2 k \pi \ \ \ lub \ \ \ 3x = \pi - x - \frac{\pi}{4} + 2 k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2x = x + k \pi x = k \pi}\)
ad 2)
\(\displaystyle{ 3x = x+ \frac{\pi}{4} + 2 k \pi \ \ \ lub \ \ \ 3x = \pi - x - \frac{\pi}{4} + 2 k \pi}\)