udowodnić równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

udowodnić równość

Post autor: platynamen »

Udowodnić równość \(\displaystyle{ \cos 20 ^o cos 40 ^o cos 80 ^o = \frac{1}{8}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

udowodnić równość

Post autor: piasek101 »

Rozszerzyć lewą przez sinusa dwudziestki.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

udowodnić równość

Post autor: platynamen »

\(\displaystyle{ \cos 20 ^o \sin 20 ^o \cos 40 ^o \cos 80 ^o = \frac{1}{2} \sin 40 ^o \cos 40^o \cos 80^o=\frac{1}{4} \sin 80 ^o \cos ^o=\frac{1}{8} \sin 160 ^o}\) i co teraz?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

udowodnić równość

Post autor: piasek101 »

Pisałem ,,rozszerzyć" więc powinien być sinus w mianowniku.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

udowodnić równość

Post autor: platynamen »

A ok, zapomniałem, że \(\displaystyle{ \sin 160^o = \sin 20^o}\)
ODPOWIEDZ