sprowadzenie do postaci iloczynowej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: platynamen »

Takie niby niepozorne wyrażenie a nie wiem jak sobie z nim poradzić. \(\displaystyle{ 1 - \sin \alpha + \cos \alpha}\)
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: Msciwoj »

Nie wiem do końca jak to ma być zrobione, ale można dojść do pewnej postaci iloczynowej przekształcając całe wyrażenie tak, aby mieć tylko funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\). Skorzystaj z wzorów na sinus i kosinus podwojonego kąta i jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ