sprowadzenie do postaci iloczynowej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: platynamen »

Mam takie zadanie do zrobienia. Sprowadzić do postaci iloczynowej \(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin 2\alpha + \sin 3\alpha}\). Doszedłem do tego:

\(\displaystyle{ 3\sin \alpha \cos ^2 \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin \alpha - \sin ^3 \alpha =\\= 3\sin \alpha \cos ^2 \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin \alpha - \sin \alpha \left( 1 - \cos ^2 \alpha \right) =\\= 3\sin \alpha \cos ^2 \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin \alpha \cos ^2 \alpha =\\= 4 \sin \alpha \cos ^2 \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha = 4 \cos \alpha \left(\sin \alpha \cos \alpha + \frac{1}{2}\sin \alpha \right)}\)

ale co dalej to nie wiem
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 02:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Łam za długie linie.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: cosinus90 »

Moim zdaniem tak może być, w końcu masz już iloczyn. Ja nawet bym tyle nie przekształcał tylko od razu wyłączył sinusa przed nawias i tyle.
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: Msciwoj »

Możesz jeszcze wyłączyć \(\displaystyle{ \sin x}\) przed nawias i skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x = \sin 2x}\).
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: dawid.barracuda »

Ja mam takie coś:
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin 2\alpha + \sin 3\alpha = \\ = \sin \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin (\alpha + 2 \alpha) = \\ = \sin \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin \alpha \cos 2 \alpha + \cos \alpha \sin 2 \alpha = \\ = \sin \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin \alpha \cos 2 \alpha + 2 \sin \alpha \cos^2 \alpha = \\ = \sin \alpha + 2 \sin \alpha \cos \alpha + \sin(2 \cos^2 \alpha - 1) + 2 \sin \alpha \cos^2 \alpha = \\ = \sin \alpha \left( 1+ 2 \cos \alpha + 2 \cos^2 \alpha - 1 + 2 \cos^2 \alpha\right) = \\ = \sin \alpha \left( 4 \cos^2 \alpha + 2 \cos \alpha \right) = \\ = 2 \sin \alpha \cos \alpha \left( 2 \cos \alpha + 1 = \sin 2 \alpha \left( 2 \cos \alpha + 1 \right) \right)}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: cosinus90 »

No tak, sposobów zrealizowania polecenia w zadaniu jest dość dużo.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: platynamen »

IMO w postaci iloczynowej nie może występować znak +/- pomiędzy funkcjami trygonometrycznymi.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: cosinus90 »

No to z postaci końcowej wyłącz sobie jeszcze sinusa z nawiasu.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: platynamen »

No ale cały problem w tym, że pozostanie \(\displaystyle{ \cos \alpha + \frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: cosinus90 »

No tak, ale tutaj nie ma znaku plus ani minus pomiędzy funkcjami trygonometrycznymi tylko między funkcją trygonometryczną a liczbą.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: platynamen »

Ale ta liczba to funkcja trygonometryczna jakiegoś kąta.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: cosinus90 »

No bez przesady, to tylko liczba. Przykładowo spójrz sobie na postać iloczynową np. trójmianu kwadratowego, tam też występują liczby w nawiasach.
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

sprowadzenie do postaci iloczynowej

Post autor: Msciwoj »

Jak nie chcesz mieć tej sumy to możesz jeszcze zrobić tak:

\(\displaystyle{ \cos{x} + \frac{1}{2} = \cos{x} + \cos{\frac{\pi}{3}} = 2 \cos{\frac{3x +\pi}{6}} \cos{\frac{3x - \pi}{6}}}\).

Ale moim zdaniem to już niepotrzebna komplikacja.
ODPOWIEDZ