Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest miarą kąta rozwartego i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2}}\), wyznacz liczbę m, dla której \(\displaystyle{ (m-1)cos^2 \alpha =m+tg \alpha}\)
Proszę o pomoc.
Wyznaczyć liczbę m wiedząc że alfa jest miarą kąta rozwarteg
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 paź 2012, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BB
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć liczbę m wiedząc że alfa jest miarą kąta rozwarteg
Pytanie pierwsze, dla jakiego \(\displaystyle{ \alpha \quad sin\alpha= \frac{1}{2}}\)
Odpowiedz to \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}}\)
Potem po przez wzory trygonometryczne obliczamy wartość cos i tg dla konkretnych wartości.
Proponuje wzór \(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{2}+\alpha)=-sin(\alpha)}\) oraz \(\displaystyle{ tg( \frac{\pi}{2}+\alpha)=-ctg(\alpha)}\)
Potem wszystko sprowadza się do równania liniowego.
Odpowiedz to \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{6}}\)
Potem po przez wzory trygonometryczne obliczamy wartość cos i tg dla konkretnych wartości.
Proponuje wzór \(\displaystyle{ cos( \frac{\pi}{2}+\alpha)=-sin(\alpha)}\) oraz \(\displaystyle{ tg( \frac{\pi}{2}+\alpha)=-ctg(\alpha)}\)
Potem wszystko sprowadza się do równania liniowego.
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Wyznaczyć liczbę m wiedząc że alfa jest miarą kąta rozwarteg
\(\displaystyle{ \cos^2(\alpha) = 1-\sin^2(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \tg(\alpha) = -\sqrt{\frac{\sin^2(\alpha)}{\cos^2(\alpha)}}}\)
bo \(\displaystyle{ \alpha \in \left(\frac{\pi}{2},\pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \tg(\alpha) = -\sqrt{\frac{\sin^2(\alpha)}{\cos^2(\alpha)}}}\)
bo \(\displaystyle{ \alpha \in \left(\frac{\pi}{2},\pi \right)}\)
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Wyznaczyć liczbę m wiedząc że alfa jest miarą kąta rozwarteg
Do kwadratu podnieść umiesz, pierwiastek wyciągniesz? Jak tak, to oblicz to co ci podałem i wstaw do swojego równania.