Znajdź kąt alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Znajdź kąt alfa

Post autor: Lukassz »

Witajcie, mam problem z takim przykładem

wiedząc, że

\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{2}, \pi \right)}\)

Muszę znaleźć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), jak się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Znajdź kąt alfa

Post autor: mortan517 »

Mamy informację, że ten kąt należy do \(\displaystyle{ 2}\) ćwiartki, a kąt najprościej odczytać z tablic.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Znajdź kąt alfa

Post autor: Lukassz »

no tak, to wiem, a bez tablic jak mogę to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

Znajdź kąt alfa

Post autor: Msciwoj »

Zrób rysunek i zmierz kątomierzem.

Możesz też rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ \arcsin}\) w szereg Maclaurina i podstawić, a potem wyliczyć z dowolną dokładnością.
ODPOWIEDZ