Witojcie!
Wydawało mi się, że zadanie już robiłem, ale nie mogę dojść do odpowiedzi i nie wiem, czy w końcu je zrobiłem, czy zostawiłem na później bo nie umiałem tego zrobić.
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) \sin \left( x-\frac{ \pi }{3} \right) =-\frac{1}{2}}\)
Sugerowane przekształcenie do którego mam dojść to:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x- \frac{3}{4}=- \frac{1}{2}}\)
Nie mam pojęcia jak zacząć.
równanie z trygonometrią
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
równanie z trygonometrią
Ostatnio zmieniony 1 maja 2013, o 20:58 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
równanie z trygonometrią
A co muszę wpisać w Googlach, żeby je znaleźć. Znam wzory na sumę sinusów, cosin.. itd. Podwójnego kąta sin, cos.. ale tutaj nie mam pojęcia szto to i gdzie to(?)
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
równanie z trygonometrią
\(\displaystyle{ \sin(x+ \frac{ \pi }{3}) = \sin x \cos \frac{ \pi }{3} + \cos x \sin \frac{ \pi }{3}}\)
Drugie też tak rozwalasz odpowiednim wzorem.
Drugie też tak rozwalasz odpowiednim wzorem.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
równanie z trygonometrią
Aaa dobra, już widzę. W ogóle nie skojarzyłem, że to te wzory, tylko od drugiej strony. Muszę więcej poćwiczyć.
Dzięki Wam.
Dzięki Wam.