styczna do krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2007, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bieruń
- Podziękował: 2 razy
styczna do krzywej
Proszę bardzo o pomoc!!! Treść zadania: napisz równanie stycznej do krzywej y=arcsinx w punkcie A=(x,Л/6)
- Kostek
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sidzina/Kraków
- Pomógł: 21 razy
styczna do krzywej
\(\displaystyle{ y^{'}=\frac{1}{\sqrt{1-x^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ y-y_{0}=y^{'}(x_{0})(x-x_{0})}\)
Ostatecznie \(\displaystyle{ y=\frac{x-x_{0}}{\sqrt{1-x^{2}_{0}}}+pi/6}\)
\(\displaystyle{ y-y_{0}=y^{'}(x_{0})(x-x_{0})}\)
Ostatecznie \(\displaystyle{ y=\frac{x-x_{0}}{\sqrt{1-x^{2}_{0}}}+pi/6}\)