Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Alvedro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 wrz 2012, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. Lubelskie
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Alvedro »

Takie zadanka do rozwiązania. ; )

1. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha \in\left( 90, 180\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \left( 90+ \alpha \right)-3\cos \alpha =1}\), zatem \(\displaystyle{ \tg \alpha=}\)?

2. Wiadomo, że \(\displaystyle{ a=\log _{2}\sin 45}\). Wobec tego \(\displaystyle{ a \in}\) ?

3. Jeśli \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,8}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 90, 180\right)}\), to \(\displaystyle{ \cos \alpha =}\) ?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, o 19:06 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
miodzio1988

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: miodzio1988 »

problemy tutaj mamy jakie? Konkretnie
Alvedro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 wrz 2012, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. Lubelskie
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Alvedro »

Nie wiem jak rozwiązywać tego typu zadania.
miodzio1988

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: miodzio1988 »

1. wzór na takiego sinusa znamy ?
ODPOWIEDZ